ODRŽAN ČETVRTI „LOVAC NA ČEKI“ U ČURUGU!

Posle problema sa lošim vremenskim uslovima za gađanje zbog jake magle,u nedelju 15.9. 2019. po sunčanom vremenu održano je lovačko takmičenje u dve discipline. Gađanje na siluteu srndaća sa čeke na distanci od 125 metara slobodan izbor lovačkog karabinina i municije. Takmičarima nije saopštavana tačna udaljenost jer je ovo lovačka disciplina u lovištu simulacija odstrela. Gađalo se sa tri hica u kvalifikacijama i tri gađanja u finalu. Druga disciplina je gađanje lovačkom puškom sa dva brenera na metu divljeg vepra na distanci od 45 metara bez naslona i dva hica u finalu.

Organizator ovog takmičenja je Komisija za lovno streljaštvo Udruženja Lovaca „VOJVODINA“ koja povodom istorijskog događaja iz 1849. Kada je Vojvoda Knićanin sa tri konpanije oslobodio Kać,Gospoćince i Čurug i u znak zahvalnosti od  bačkih lovaca dobio ŠTUC KARABIN i danas se čuva u vojnom muzeju na Kalemegdanu. Kulturna baština čuruških lovaca započela je svoj organizovan rad 1912. Godine i tokom svoje istorije duže od jednog veka imala je period  kada je delovala kao sokolsko lovačko društvo . Ipak ovo takmičenje sa streljačkim nagradama :medalje,diplome i trofej nije privuklo veći broj takmičara. Pa je organizator prihvatio predlog  da se obezbede čisto lovačke nagrade  pravo na odstrel srne,divlje svinje ,zeca i fazana kao bi se promovisalo lovište „Stara Tisa“. Takmičarski rezulati ni ove godine nisu bili u prvom planu već bezbedno rukovanje oružjem i negovanje dobirih lovačkih običaja sa lovačkim specijalitetima i vinom čuruškog udruženja vinara i vinaogradara „Boronj“ koji je i ove godine bio pokrovitelj. Probni hitac nije dovoljan za novu lovačku sezonu već je potrebno izdvojiti dovoljno vrmena i sredstava da bi svaki lovac bio pripremljen za nove izazove.

Takmičarski rezultati: Silueta srndaća na preko 100 metara

1.Mesto Živković Milan 29 u finalu i 20 u raspucavanju 2.mesto Ivanov Dragan iz Zrenjanina 29 i 18 3. Mesto Vranješ Marko 28 i 20

Silueta divlje svinje na 45 metara

1.Mesto Živković Milan 18 2. Vranješ Marko 16 3. Mesto Stevanović Nemanja 9

Višeboj zbirno obe discipline  nosi naziv Memorijal DUŠKO MARKOV pobednik  Milan Živković, nagrade je uručio Predsednik lovačkog udruženja „Stara Tisa“ Jovan Božić, takmičarska komisija radila u sastavu Dragan Dragin,Goran Micić i Dejan Tapavica,novo lovačko takmičenje Lovac i pas biće naredne nedelje u Čurugu.

 

Komisija za lovno streljaštvo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *